Hoppa till innehållet
ÖoB Logotyp

Priset är skillnaden

Du har inga sparade favoriter

Så här gör en sann entreprenör

Att lyckas i affärer kan verka enkelt. Men det krävs också idéer och mycket arbete. Det är vad historien om ÖoB handlar om.

 

Det hela började för närmare 70 år sedan när en ung och duktig man öppnade en lanthandel i norra Östergötland. Han hette Rune Svensson och det var så han startade koncernen Runsvengruppen. Han var påhittig och ville mycket med sitt liv. Rune Svensson började sitt företagande med att köpa massor av filtar. Filtarna sålde han sedan till ett mycket lågt pris.

Så var starten för hans affärsidé. Idag har lanthandeln blivit en koncern med ungefär 2 000 anställda och ett dotterbolag i Shanghai. De nära 100 ÖoB-varuhusen finns i hela Sverige och fungerar fortfarande på det sätt Rune Svensson ville. Att sälja varor av kvalitet och kända varumärken till fyndpris. Det har gått bra för företaget för alla har arbetat hårt. Många idéer ligger också bakom framgången.

ÖoB började alltså i en liten butik på landet. Rune Svensson skaffade ett varulager och sålde allt billigt. Låga priser är det också idag på ÖoB, välkänt för alla som handlar där Snart fanns det andra produkter, till exempel brandsprutor och mattrasor. Och Rune Svensson hängde på och såg till att affärerna gick bra. I alla tider är låga priser populärt och snart kom många fler för att handla hos honom.

Ut till kunderna

Så Rune Svensson gjorde en katalog och hans affärer blev många långt bortom butiken. Folk kunde beställa och få leverans hem. Det gick så bra att posten fick enormt med jobb för att skicka paket och sköta leveranser.

Rune var kreativ och åkte ut till kunderna med allt han ville sälja. Han hade allt från madrasser till underkläder. Det var lätt att få folk att köpa det han visade upp. Han besökte små platser och stora städer. Han var på Folket Hus och på kända Nalen i Stockholm. Det hela blev en stor succé.

Den lilla butiken i lilla Mariedamm blev med tiden för liten. Då hittade Rune Svensson lokaler i Skänninge – en liten stad i södra Sverige. Där var det nära till E4 och tåg. Rune Svensson flyttade och företaget kunde nu växa i Skänninge. Runsvengruppens huvudkontor ligger där ännu. Lagret är utbyggt flera gånger. Det är idag på mer än 70 000 m2.

Rune Svensson jobbade hårt och han fick mycket gjort. En egen fabrik sattes i gång och han sålde också varor till andra företag. Han förstod att det var bra att kunna sälja på många platser.

Det var billigt för norrmännen att handla i Sverige. Rune Svensson hyrde därför ett cirkustält och satte upp det vid Svinesund intill den norska gränsen. Där kunde han lätt sälja till alla som kom från Norge. Det här blev Europas största tältvaruhus. Många hörde om Rune Svenssons idé och snart förstod fler värdet av att göra affärer vid gränsen. Gränshandeln fortsätter än idag.

Störande framgång

Det gick så bra för Runsven att det irriterade andra affärsmän. De försökte stoppa Rune Svensson och hans affärer. Då hittade han en ny marknad utomlands. Lågt pris var viktigt och billigast handlade han i Asien. Andra länder var också lämpliga. Han köpte mycket i Östeuropa. I utlandet fann Rune Svensson det han ville ha. De som ville stoppa honom körde han förbi.

Ny marknad

Handeln med Kina var på 1950-talet liten. Men Rune Svensson letade och 1959 besökte han handelsmässan i Kanton (Guangzhou). Sedan dess är företaget med på mässan varje år.

Rune Svensson reste runt i världen mycket. Han träffade många företag. Affärerna blev många. Han var i Japan, Taiwan, Hongkong och Sydkorea. Indien, Pakistan och Sri Lanka besökte han också. I flera månader var han hemifrån. Hans familj såg inte mycket av honom. 1977 blev hans svärson Tomas Svensson vd. Men Rune Svensson var ordförande i styrelsen fram till sin död 1986.

Satsning ger kursändring

Med Tomas Svensson som vd köpte Runsven butikskedjorna Storcks, Storckens och Engelbrektsboden. Nu såldes också kläder. Genom detta blev Bonusvaruhusen större och fler.

Statligt ägda ÖoB Överskottsbolaget AB var 1992 nära konkurs. Detta företag var skyldiga pengar till Runsven. Ett sätt att få tillbaka pengarna var att köpa Överskottsbolaget. Nio varuhus fanns med i köpet.

Nu satsade Runsvengruppen helt på varuhusen ÖoB. Det gamla företaget jobbades samman med det nya. Många kunder kom och intresset för varorna i varuhusen blev stort. Allt gjordes proffsigt och det gick bra för ÖoB, vilket många kunder sätter värde på.