Hoppa till innehållet
ÖoB Logotyp

Priset är skillnaden

Du har inga sparade favoriter

8 saker du inte visste att diskmedel är perfekt för

Diskmedel är lite utav en renässansprodukt. Det har helt enkelt så himla många användningsområden. Spana in vår lista på 8 saker du inte visste att diskmedel är perfekt för. Och du, lite längre ner ger vi dig också några tips på vad du inte bör använda diskmedel till.

1. Ogräsdödare

Blanda diskmedel med salt och vit vinäger för ett hemmagjort medel som verkligen biter på ogräset. P.S. undvik att spraya medlet på stenplattor då de kan ta skada.

2. Gör rent kammar och hårborstar

Hårborstar och kammar är typiska bovar som samlar på sig mycket smuts och bakterier, och det är lätt hänt att man glömmer bort att rengöra dessa. Använd några droppar diskmedel och en lämplig borste så blir de rena och bakteriefria på nolltid!

3. Få bort fettfläckar

Diskmedel är oerhört effektivt mot fett, så om du råkat få en fettfläck på ett favoritplagg behöver du inte nödvändigtvis springa och köpa fläckborttagningsmedel. Applicera generöst med diskmedel på fläcken, och gnugga försiktigt in det. Låt plagget ligga i några timmar, och tvätta det sedan i maskin. Går fläcken inte bort? Då hittar du så klart fläckborttagningsmedel hos oss!

4. Bli av med jobbiga bananflugor

Diskmedel är ett bra sätt att få bort bananflugor. Blanda vinäger, lite sirap och någon droppe diskmedel i en liten skål så ska du se att det inte tar lång tid innan de försvunnit.

5. Håll växter insektsfria

Använd en sprayflaska, och fyll den med vatten och en droppe diskmedel. Skaka väl, och spruta på dina växter. Detta gör insekterna mindre intresserade, samtidigt som det inte är skadligt mot din växt.

6. Gör rent efter målning

Om du håller på att måla om hemma är det lätt hänt att man får färg på huden. Viss färg kan vara oerhört svår att få bort, och man får ofta skrubba länge. Applicera istället ett lager av diskmedel på t.ex. armar och händer, och låt det torka lite. Tvätta sedan med vatten och tvål, och du kommer att märka hur mycket enklare färgen går bort!

7. Slipp knarrande dörrar

Istället för att köpa dyra specialoljor kan du använda diskmedel för att få bukt med knarrande dörrar eller skåpsluckor. Applicera någon droppe diskmedel med hjälp av en trasa eller fingret så slipper du knarret!

8. Rengör smycken

Har du smycken som börjat se lite tråkiga ut? Lugn, vi har lösningen (bokstavligt talat)! Blanda sju delar vatten med en del ammoniak och några droppar diskmedel. Använd sedan en gammal tandborste, och skrubba rent smyckena. De kommer bli som nya!

3 saker du inte ska använda diskmedel till

Nu när vi gett dig lite tips om hur du kan använda diskmedel till mycket, så tänkte vi ge dig några tips på vad du faktiskt inte bör använda diskmedel till.

1. Tvätta inte bilen med diskmedel

Om du tvättar din bil själv bör du investera i produkter specifikt framtagna för just bilar. Diskmedel kommer visserligen göra din bil ren, men du riskerar att förstöra lacken. Åker du till en biltvätt slipper du så klart tänka på detta.

2. Diska inte gjutjärnspannor med diskmedel

Diskmedel riskerar att förstöra gjutjärnspannors stekyta, vilket kommer att leda till att maten kan bränna fast. Om du måste rengöra din panna ordentligt, använd varmt vatten och grovt salt.

3. Rengör inte glasögon med diskmedel

Även om du faktiskt kan göra rent glasögon med diskmedel så finns det vissa risker med det. Framförallt riskerar du att torka ut själva bågen, vilket ger en matt och nött yta. Använd istället särskilda putsmedel för glasögon. Skölj dem med fördel i ljummet vatten innan för att ta bort den värsta smutsen.