Hoppa till innehållet
ÖoB Logotyp

Priset är skillnaden

Du har inga sparade favoriter

Att anlägga en rabatt!

Du som har trädgård vet att det är mycket jobb att få den att se snygg och respektabel ut. Gräset ska klippas, ogräset ska rensas, och så vidare. Vi tänkte därför ge dig lite tips på hur du kan ta trädgården till nya nivåer – genom att anlägga en rabatt! Vi har tagit hjälp av Ida på Idas Trädgård, och här kommer hennes bästa tips på hur du anlägger en perennrabatt.

Först och främst ska vi kanske förklara vad ”perenner” är för något. Perenn betyder flerårig, och är alltså blommor som lever längre än ett år. De vissnar ner på hösten och kommer tillbaka till nästa år. Perenner är vanliga i just rabatter.

De viktigaste momenten kommer faktiskt innan du börjar plantera. För att ge dig själv så bra förutsättningar som möjligt att lyckas är planeringen A och O. Ett hett tips är att göra en ritning likt den nedan. Den gör du precis så detaljerad som du vill (kanske beroende på ritkunskap). Detta är för att du ska veta exakt vad du behöver köpa, och ungefär var du tänkt plantera dem.

ida_rabatt_ritning.jpg

Att tänka på

  • Planera dina växtinköp innan du åker hemifrån. Detta gör att du inte spontanköper blommor.
  • Välj rätt växt till rätt plats. Olika växter trivs och frodas under olika förutsättningar när det gäller exempelvis solljus, vattentillgång och jordstruktur. Väljer du en växt som passar just dina förutsättningar är chansen stor att du lyckas!
  • Använd få sorter, men flera av samma. Det blir ofta snyggast med ett udda antal. Stora grupper av samma sort ger ett lugnare uttryck, och de enskilda växterna blir också lättare att urskilja.
  • Ha harmoni och kontrast som ledord när det kommer till färg och form.
  • Lägg till lökväxter för att få din rabatt att blomma från tidig vår. Kombinera gärna med perenner som senare skymmer de nedvissnade bladen från lökväxterna.

Dessa tips använder Idas Trädgård själva när de komponerar en rabatt. De skickar hem en checklista till kunden, som bland annat innehåller önskan på tema eller färg, hur mycket tid kunden vill lägga på skötsel, och så vidare. Så här kan det se ut när arbetet börjar:

210601-rabatt.jpg

Den här rabatten ligger i direkt sol större delen av dagen. Jorden är väldränerad och inte särskilt näringsrik. Detta behöver dock inte vara ett problem! Du kan förbättra jorden med planteringsjord och kogödsel.Vid planteringen ser plantorna små ut, men de växer till sig. En riktlinje för plantavståndet är 30-35 cm för små och mellanstora perenner och 50 cm för de större perennerna. 

Om ytan är stor är ett tips att dela upp den i olika material. För just den här rabatten används dekorationsgrus. Tänk på att täcka jorden med markduk (kom ihåg att klippa hål för plantorna) innan du häller på dekorationsgruset. Skilj ytorna åt genom att böja en plåtkant i önskad form.

I en större rabatt blir det snyggt att använda plantor med olika höjder. Här används exempelvis små perenner, prydnadsgräs och ett silverpäronträd.

När du är klar med planteringen är det viktigt att du vattnar under etableringsfasen.

varplantering_ida_om.jpg

Om Idas trädgård!

Idas trädgård håller till utanför Mantorp och ägs och drivs av Ida i mitten av bilden. Ida samarbetar med Annie till vänster och Alexandra till höger. De utför allt inom trädgård, från ritning, växtval och planering till grävning, anläggning och plantering. 

Vill du läsa mer och se fler bilder från samarbetet? Klicka här för att komma till Idas hemsida! Följ dem också gärna på instagram på mannessonstradgardar, fiestadfarm och idas_tradgardar