Hoppa till innehållet
ÖoB Logotyp

Priset är skillnaden

Du har inga sparade favoriter

Bli en fena på att organisera!

Här får du tips på hur du bäst rensar och organiserar enligt KonMari-metoden. Metoden är framtagen av Marie Kondo, världens kanske största organiseringsproffs.

Skapa din målbild

Vad är det du vill uppnå? Det är frågan du bör ställa dig själv innan du börjar din rensning. Skapa en målbild över vad syftet är, och hur du vill att det ska vara när du är klar. Ju mer tid du lägger på detta, desto lättare kommer själva rensningsprocessen att bli.

Rensa efter kategori, inte efter rum

Rensa inte rum för rum, utan rensa istället utefter kategori. Ta alla kläder, sedan böcker, sedan papper och så vidare.

Börja med det som känns enklast

Ibland kan det kännas lite jobbigt att dra igång med rensningen. Börja därför med det som känns enklast. Känner du att t.ex. skor är det som kommer att vara enklast? Börja där!

Lägg fram allt (inom en kategori)

Om du börjar med kläder, se till att du har en yta (t.ex. sängen eller golvet) där du kan lägga ut alla kläder. Det blir enklare att rensa då.

Börja inte organisera för snabbt!

Det är lätt hänt att man kopplar ihop rensningen och organiseringen. Och då blir det också lätt hänt att det slinker in något som du egentligen borde rensat bort. Så rensa först, organisera efter!

Du ska känna glädje

En av grundtankarna i metoden är att du ska känna glädje över saker i ditt hem. Så om du känner glädje över ett klädesplagg eller en sak, spara det! Känner du ingen glädje? Släng (eller skänk bort) det!

Använd småförvaring i stora lådor

För att få en bättre uppfattning om hur det faktiskt står till i din garderob eller byrå så kan du göra det lite enklare för dig genom att använda exempelvis skokartonger eller mindre förvaringslösningar. Detta gör det enklare för dig att organisera alla dina kläder, och att hitta rätt plagg utan att behöva rota runt.

Fastna inte i nostalgi

Det är kanske inte helt ovanligt att man hittar gamla fotografier eller dagböcker när man städar. Då är det lätt hänt att man börjar kolla på dem av ren nostalgi. Det är ett stort misstag, och gör egentligen bara att du skjuter upp ditt organiseringsarbete. Spara istället de nostalgiska fynden till efter att du är klar.

 

Behöver du köpa till städ-, tvätt- eller förvaringsprodukter? Klicka på bilderna nedan för att hitta rätt!