Hoppa till innehållet
ÖoB Logotyp

Priset är skillnaden

Du har inga sparade favoriter

Odla hemma

Går du i tankar av väldoftande rabatter? Räknar du blommor när du sover? Då har vi något för dig! Vi har tagit hjälp av floristen Rebecca Lindholm som bjuder på sina bästa tips för att komma igång med hemmaodlingen!

Så här kommer du igång!

Först och främst behöver du köpa ett par saker. Utan jord och fröer blir det ju svårt att komma igång. Du hittar en inköpslista och tips på produkter längre ner! Sedan är det bra om du bestämmer dig redan innan du går och handlar vad du vill få ut av odlingen. Utgå ifrån hur du vill att resultatet ska bli. Ska det vara något färgtema? Några särskilda dofter? Eller en blandning? Eller så går du på impuls – det fungerar så klart också. Våga testa dig fram! 

Tänk på att läsa noga på fröpåsen ifall det är något särskilt som gäller för just det fröet. T.ex. hur långt ner i jorden det ska sitta eller om det ska blötläggas innan. När du planterat dina fröer är det viktigt att hålla jorden fuktig – men inte blöt. Använd miniväxthus för att skapa ett eget litet kretslopp. Tänk också på att låta odlingen få solljus. Sätt fler fröer av varje sort än vad du från början tänkt dig, så säkrar du upp ifall alla fröer inte tar sig. Får du för många plantor? Ge bort till vänner och bekanta!

Nästa steg: plantera om!

När plantorna har växt till sig, är det dags att plantera om dem. De behöver nu större krukor och jord med mera näring. Ställ plantorna lite svalare, samtidigt som de står i ljus. Om det finns möjlighet för det så kan du också ställa de under värme. Detta för att de inte ska växa iväg för snabbt och bli smala och rangliga. Målet är att få fram en kraftig och stadig planta. Fortsätt hålla jorden lätt fuktig. När plantorna vuxit till sig kommer ett roligt steg: att planera vad man ska använda för ytterkrukor.

Innan du ställer plantorna utomhus bör du tänka på att avhärda dem. Det innebär att du under en tid vänjer plantorna med uteklimatet. Börja med att ställa ut dem under dagtid nu när det börjar bli lite varmare ute. Ställ de i lä där det inte är för soligt, så vänjer de sig snart. När värmen sedan blivit lite mer stabil och du vänjt plantorna vid vädret kan du låta dem stå ute. Antingen i kruka, eller i drivbänkar och pallkragar.