Priset är skillnaden
Lussekatter, eller lussebullar, är ju en av de mest klassiska bakverken som kopplas ihop med advent, lucia och jul. Andréa Brändström, vinnare av Hela Sverige bakar 2017, bjuder här på sitt bästa recept för lussekatter!
Lussekatter
1 g saffran 1 tsk socker 1 tsk sprit (valfritt)
För att få ut mesta möjliga smak av saffranet kan du mortla saffranet med lite socker och sedan blötlägga i lite sprit. Gärna över natten eller ännu längre, men det är inget måste.
50 g jäst 5 dl kall mjölk 75 g strösocker 75 g ljust rårörsocker 1,5 tsk salt 1 ägg 950 g vetemjöl special 150 g smör, rumstempererat Ägg till pensling Smör och strösocker
Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt socker, salt och saffran och rör runt. Blanda ägget och häll till sist i mjölet. Låt jobba i maskin i ca 7 minuter och klicka sedan i smöret lite i taget. Låt arbeta i 7-8 minuter till. Låt degen jäsa under plastfolie i 1 ½ - 2 timmar.
Arbeta degen smidig och börja sedan rulla dina lussekatter i önskad storlek och tjocklek. Dela upp degen innan du börjar så är det lättare att göra jämna katter! Låt jäsa under bakduk eller plastfolie i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla lussekatterna med ägg och grädda i ca 10 minuter.
Smält under tiden lite smör och häll upp socker i en tallrik. Pensla lussekatterna med smör direkt när de kommer från ugnen och vänd sedan i sockret. Låt svalna på galler.
Om Andréa
Andréa Brändström ÄLSKAR att baka. Hon vann Hela Sverige bakar 2017, och är också aktuell med bakprogrammet ”Festligare Fika” på kanalen Godare. Vill du läsa mer om Andréa, hitta fler recept eller varför inte köpa hennes bok fylld av favoritrecepten? Allt det hittar du på fikerian.se