Hoppa till innehållet
ÖoB Logotyp

Priset är skillnaden

Du har inga sparade favoriter

Recept: Påsktårta

Andréa Brändström, vinnare av Hela Sverige bakar 2017, bjuder på en härlig tårta till påsk - en riktig succétårta! Påsken närmar sig, och då vankas det godsaker! Andréa älskar påsken med alla färger, den intågande våren och så klart tid tillsammans med familjen. Som liten längtade hon extra mycket efter mormors påsktårta, där alla barnbarnen hade varsin liten marsipankyckling på toppen. Och det är just denna tårta som ni ska få receptet på här och nu. Det är en klassiker som Andréa har satt sin egen touch på, både smak- och utseendemässigt. Vanligast är att göra tårtan rund, men Andréas mormor gjorde den alltid rektangulär! Receptet är baserat på en rektangulär tårta eller minitårtor där bottnarna stansas ut med valfri form.

Succétårta (ca 8-10 bitar)
Tårtan är naturligt glutenfri och den görs enkelt laktosfri med laktosfria mjölkprodukter.

Tårtbottnar
150 g sötmandel eller mandelmjöl
5 st äggvitor (spara gulorna till smörkrämen)
2 dl socker

Börja med att mala eller mixa mandeln, om du inte använder mandelmjöl. Täck en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader. Lägg äggvitorna i en ren bunke och vispa till ett skum. Tillsätt sedan sockret, lite i taget under fortsatt vispning till en fast marängsmet. Du ska kunna vända på bunken utan att marängen åker ur. Vänd ned den malna mandeln (eller mandelmjölet) och bred ut smeten på bakplåtspappret, ca 1 cm tjockt. Grädda i mitten av ugnen i 23 minuter, det ska vara en mjuk tårtbotten och inte en hård maräng. Låt svalna något och vänd försiktigt upp på ett bakplåtspapper och dra av det understa bakplåtspappret. Låt svalna helt innan montering.

Smörkräm
5 st äggulor
1 dl grädde
1 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
175 g smör
Påskgodis, ätbara blommor eller marsipanfigurer till dekoration

Tärna smöret och låt vila tills det blir rumstempererat. Blanda samman alla ingredienser förutom smöret i en kastrull och värm på medelvärme under konstant vispning tills krämen tjocknar. Ta av från platta och tillsätt smöret under omrörning, lite i taget. Häll över i en bunke och täck med plastfolie direkt på krämen. Ställ i kyl för att svalna och stelna något. Smörkrämen kan med fördel förberedas dagen innan servering så den hinner svalna helt.

Montering 

Dela tårtbotten på mitten i två lika stora delar eller stansa ut former till minitårtor. Bred ett lager smörkräm på ena botten och lägg på den andra, vänd ovansidan nedåt så de jämna kanterna möts. Bred ut ett lager till av smörkrämen och dekorera med godis, ätbara blommor eller marsipanfigurer. Servera direkt eller låt stå i kylen till servering, den smakar lika gott när den än serveras!

Om Andréa

Andréa Brändström ÄLSKAR att baka. Hon vann Hela Sverige bakar 2017, och är också aktuell med bakprogrammet ”Festligare Fika” på kanalen Godare. Vill du läsa mer om Andréa, hitta fler recept eller varför inte köpa hennes bok fylld av favoritrecepten? Allt det hittar du på fikerian.se