Hoppa till innehållet
ÖoB Logotyp

Priset är skillnaden

Du har inga sparade favoriter

Reept: Saffranscupcake

Saffran är ju kryddan med stort K i juletider. Har du redan förätit dig på lussekatter - men ändå är sugen på något med saffran i? Lugn! Andréa Brändström, vinnare av Hela Sverige bakar 2017, bjuder här på ett recept för smarriga saffransmuffins med en extremt god marängsmörkräm smaksatt med choklad och apelsin. 

Saffranscupcake

3 ägg
2 dl socker
100 g smör
½ g saffran eller 10 g saffransblandning*
1 dl grädde
3 ½ dl vetemjöl (210 g)
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 apelsin, skalet av en hel och 1 msk juice

Tips! Använd apelsinen som blir kvar att göra torkade apelsiner av som du kan använda till dekoration. Skiva tunna skivor av apelsinen och lägg på bakplåtspapper. Torka i ugnen på 100 grader ca 2 timmar, vänd på skivorna efter halva tiden.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran och blanda i grädden. Ställ åt sidan och blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Blanda smörblandningen med äggvispet och vänd sedan försiktigt ned de torra ingredienserna. Tillsätt till sist skal av en apelsin och 1 msk apelsinjuice och vänd runt. Fördela smeten i muffinsformar, använd gärna en muffinsplåt för att de ska hålla formen bättre! Fyll formarna med 2/3 smet och grädda i ca 15 minuter.

Låt svalna på galler och förvara gärna i lufttät burk tills de ska serveras.

Marängsmörkräm med choklad och apelsin

100 g äggvita
140 g strösocker
300 g smör, rumstempererat
120 g mjölk choklad
1 apelsin, skalet av hela och saft från en halv

Blanda äggvita och strösocker i en värmetålig bunke. Värm blandningen över vattenbad till 60-65 grader, rör om då och då. Smält under tiden chokladen över vattenbad eller i mikron och låt svalna. Vispa upp äggsmeten tills den svalnat och blivit en blank och fin maräng, använd elvisp eller köksassistent, det tar ca 10 minuter. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret i omgångar under långsam vispning. När det ser ut som den ska skära sig är det bara att fortsätta vispa, ju längre du vispar desto mjukare och jämnare kräm!

Fortsätt vispa långsamt och tillsätt chokladen, se till att skrapa ned det som hamnar på sidorna för att slippa chokladbitar i krämen (det blir svårt att spritsa med bitar i!). Riv till sist i apelsinskal och tillsätt apelsinjuicen. Lägg marängsmörkrämen i en spritspåse med valfri tyll, använd en 1M för att spritsa rosor. Dekorera med torkade apelsinskivor och ätbart guldglitter!

*Vill du få extra mycket saffranssmak kan du använda dig av hela saffranspistiller som du lägger in i lite sprit (ex. cognac) och socker. Blanda 5 g saffranspistiller, 50 g råsocker och 50 g sprit i en glasburk och ha ståendes i kylen. Ju längre den får stå desto mer smak!

Om Andréa

Andréa Brändström ÄLSKAR att baka. Hon vann Hela Sverige bakar 2017, och är också aktuell med bakprogrammet ”Festligare Fika” på kanalen Godare. Vill du läsa mer om Andréa, hitta fler recept eller varför inte köpa hennes bok fylld av favoritrecepten? Allt det hittar du på fikerian.se