Hoppa till innehållet
ÖoB Logotyp

Priset är skillnaden

Du har inga sparade favoriter

Recept: Saffranskladdkaka

Vi bad Andréa Brändström, vinnare av Hela Sverige bakar 2017, att överraska oss med ett recept. Och som hon levererade! Här har vi en klassisk kladdkaka, med en saffranstwist och härlig lingongrädde med vit choklad. Oerhört smarrigt!

Saffranskladdkaka med lingongrädde och rostad vit choklad

Cirka 10-12 bitar

½ g saffran
1 tsk socker
½ msk vatten
100 g smör
200 g vit choklad
3 msk ljus sirap
1 ½ dl vetemjöl
½ dl socker
2 msk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg

100 g vit choklad
3 dl grädde
2 msk florsocker
ca 2 dl frysta lingon

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en springform ca 20-22 cm i diameter, täck botten med bakplåtspapper om du önskar.

Blanda saffran, socker och vatten i en liten skål och ställ åt sidan, låt gärna stå och dra i minst 30 minuter.

Smält smöret och chokladen i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt ljus sirap och rör runt. Häll i saffransblandningen och alla torra ingredienser, vänd runt till en jämn smet. Tillsätt ett ägg i taget och rör runt, häll upp i formen och grädda i ca 15-20 minuter. Låt kallna helt innan servering.

Gör under tiden rostad vit choklad. Riv chokladen grovt på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in i ugnen ca 5-7 minuter, vakta hela tiden så inte chokladen bränner vid! Ta ut och låt svalna på plåten.

Vispa upp grädden lätt, tillsätt florsocker och vänd ner lingonen. Spara några till garnering. Bred ut lingongrädden över kladdkakan, garnera med ännu mera lingon, strössla den rostade chokladen över och servera!

Om Andréa

Andréa Brändström ÄLSKAR att baka. Hon vann Hela Sverige bakar 2017, och är också aktuell med bakprogrammet ”Festligare Fika” på kanalen Godare. Vill du läsa mer om Andréa, hitta fler recept eller varför inte köpa hennes bok fylld av favoritrecepten? Allt det hittar du på fikerian.se