Hoppa till innehållet
ÖoB Logotyp

Priset är skillnaden

Du har inga sparade favoriter

Så tar du hand om din gräsmatta

Det behöver inte vara krångligt att lyckas med sin gräsmatta. Med några enkla tips och tumregler håller du mattan grön! Här får du tips om gräsklippning, bevattning och ogräs.

Gräsklippning

Det finns tre saker du behöver tänka på när det kommer till gräsklippning:

1. Klipp regelbundet: En bra tumregel är att klippa gräsmattan var fjärde dag. Klipper du gräset regelbundet så ökar chanserna att du får en tät och slitstark matta.

2. Tänk på klipphöjden: Vilken klipphöjd du bör sikta på beror dels på hur din mattas utseende och jämnhet ser ut, men också på vad för verktyg du använder. Men generellt är 30-55 mm en rimlig klipphöjd.

3. Klipp inte för mycket: Det är alltså inte bara viktigt att klippa gräset regelbundet, utan det är också viktigt att inte klippa ner gräset för mycket. En bra tumregel är att klippa ner gräsets höjd max en tredjedel åt gången.

Bevattning

Exakt hur mycket vatten du bör använda när du vattnar din gräsmatta beror på vad för slags gräsmatta du har. Om du har en nysådd gräsmatta så är det viktigt att hålla ytan fuktig under tiden den gror. Så vattna utefter tumregeln: vattna lite, men ofta.

Om du istället har en etablerad gräsmatta kan du istället använda tumregeln: vattna mycket, men sällan.

Ogräs

Tyvärr finns det ingen mirakelkur för att bli av med ogräset. Det du kan göra är att ta bort ogräset för hand så fort du ser det. Det är tidskrävande, men värt det i slutändan. Ogräsättika är biologiskt nedbrytbart och kan vara väldigt effektivt mot ogräs.

Visste du att mycket av ogräset faktiskt ätbart? Kvickrot, som är känt för att vara svårt att få bort, kan användas till mycket. Bland annat mjöl, substitut till kaffe, sirap och saft. Maskros är även det känt för att vara svårt att bli av med, men hela växten, från rot till blomma, går faktiskt att äta. Bladen kan du lägga i vatten , och sedan använda i sallad eller pesto. Blommorna kan du använda för att koka te eller saft. Hittar du ogräs i trädgården så är det bara att googla och se vilka eventuell användningsområden det finns för det!