Hoppa till innehållet
ÖoB Logotyp

Priset är skillnaden

Du har inga sparade favoriter

Ta vara på ditt ogräs

Här tänkte vi tipsa dig om hur du blir av med ogräs i din trädgård, men också hur du faktiskt kan ta tillvara på ogräset. Det många inte vet är att det faktiskt går att använda det till exempelvis matlagning!

Hur blir jag av med ogräset?

Det absolut enklaste, men också mest tidskrävande tipset är att helt enkelt ta bort ogräset för hand så fort du ser det. Om du håller gräsmattan tät, så kommer också ogräset få svårare att få fäste.

Vad kan jag använda ogräset till?

Vissa sorters ogräs kallas ibland för vilda örter, och serveras faktiskt på många restauranger. Men här gäller det att vara säker på att just det ogräset du har i din trädgård faktiskt är ätbart. Googla och säkerställ att det är säkert innan du använder det i matlagningen. Här tipsar vi om fyra sorters ogräs som går att äta!

1. Kvickrot

Kvickrot är kanske mest känd för att vara oerhört svårt att få bort, men det många kanske inte vet är att det också är ett väldigt mångsidigt ogräs som kan användas till en hel del saker. Rötterna går exempelvis att torka och malas ner till mjöl, eller rostas för att användas som substitut till kaffe. Den höga sockerhalten gör att man även kan koka sirap eller saft på dem.

2. Maskros

Maskros är även det ett ogräs som är känt som ett ogräs som är svårt att bli av med. Men vet du vad? Hela maskrosen, från rot till blomma, går faktiskt att äta! Bladen har en ganska bitter smak, men den kan du bli av med genom att lägga de i vatten i cirka en halvtimme. Använd bladen i sallader eller pesto. Rötterna är väldigt beska, och bör kokas av ett par gånger innan du använder de. När du gjort det kan du använda de som utfyllnad i exempelvis gratänger och pajer. Blommorna kan du använda för att göra te eller saft, och blommornas blad kan du använda i sallader.

3. Löktrav

Löktrav växer på skuggiga ytor, och både doftar och smakar vitlök. Smaken försvinner vid tillagning, och därför används löktraven bäst i rätter som inte kräver tillagning. Passar perfekt för pesto (byt ut basilikan, eller delar av den), dressingar och såser, eller som den är i en härlig sallad.

4. Nässlor

Ibland svider det till när man upptäcker brännässlor i sin trädgård. Men du kan med fördel använda de i matlagning. De innehåller A-, B- och C-vitamin, mineraler och är dessutom rika på järn. Notera att du måste förvälla nässlorna innan du kan använda de. Koka de på medelhög värme i ett par minuter, skölj de i kallt vatten och försök sedan krama ur de på vatten. Sedan kan du använda de i paj och gratänger, eller koka soppa på det.