Hoppa till innehållet
ÖoB Logotyp

Priset är skillnaden

Du har inga sparade favoriter

Våra smartaste städtips!

Det är inte roligt att städa. Det är lika bra att vi säger det. Och vet du vad? Allt behöver faktiskt inte vara roligt. Men vi behöver ju faktiskt städa, så vi tänkte ge dig några tips på hur du gör din städning lite smartare.

Använd dina udda strumpor!

Du vet de här udda strumporna som man av någon outgrundlig anledning alltid har för många av? De kan du använda till städningen! Trä en strumpa över handen och använd för att göra rent persienner. Eller trä de över foten, doppa stortån i rengöringsmedel och gör rent lister eller andra ytor nere mot golvet – då slipper du krypa på golvet!

Fågel först, sedan fisk!

Ett av de största kardinalfelen man ofta gör när man städar är att man inte tänker på att börja uppifrån, och jobba sig nedåt. Gör man fel, så behöver man ofta damma av både en och två gånger. Damma istället hyllor och höga ytor först, för att till sist dammsuga golvet.

Organisera dina sladdar!

Sladdar samlar oerhört mycket damm. Använd gummisnoddar, buntar eller lämpligt långt snöre för att knyta ihop dem. Det blir bra mycket enklare att få dem dammfria då.

Diska direkt!

Istället för att skjuta upp diskningen, och därmed göra det till ett större jobb än vad det behöver vara, så är tipset att diska medan maten puttrar. Då blir det inte lika mycket som behöver diskas när du väl ätit klart.

Ta ett par minuter per dag

Istället för att invänta vecko- eller månadsstädningen, och därmed göra det till ett större jobb än vad det behöver vara, så kan du åsidosätta ett par minuter per dag för att städa litegrann. Vi vet, det är inte det roligaste tipset. Men tro oss, det gör stor skillnad.

Använd barnen!

Att städa när barnen pockar på ens uppmärksamhet är så klart inte det enklaste. Men är de tillräckligt stora kan du ju faktiskt använda dig av dem i städningen. Ge de små uppdrag i utbyte mot en belöning om de lyckas. Detta gör att du får städa i fred (nåja), och att de faktiskt också hjälper till. En win-win situation för både dig och ditt hem.

Torka med raka drag!

Vissa ytor, exempelvis speglar och fönster, kan vara oerhört svåra att få perfekt rena. Ofta blir det ränder lite här och var. Slipp dessa genom att torka med drag som går omlott, snarare än att torka i cirklar.

Diskmedel + ättika = rengöringsmedel!

Att städa med en blandning av diskmedel och ättika kan vara oerhört effektigt - om man använder det på rätt ytor och material. Blanda ungefär 1 dl ättika och ett par droppar diskmedel i en sprayflaska så har du en hemmagjord rengöringsspray som fungerar perfekt att rengöra exempelvis glas och kakel.