Hoppa till innehållet
ÖoB Logotyp

Priset är skillnaden

Du har inga sparade favoriter

Vårens första planteringar

När vintern börjar släppa taget vaknar kanske längtan efter att hjälpa våren på traven med vackra krukplanteringar. Det är en hel del du kan börja med redan i april. Eftersom våra fingrar inte alltid är så gröna som vi önskar så har vi tagit hjälp av Idas trädgård. De utför allt du kan tänka dig inom trädgård! Läs mer om det lite längre ned.

De första mest tåliga växterna som du kan börja med redan nu är penséerna som tål ner till fem minusgrader. Även om de ser trötta ut efter en kall natt brukar de piggna till när solen och värmen kommer tillbaka på dagen.

Så här gör du:

  1. Använd en kruka med avrinningshål i botten. Detta för att överflödigt vatten ska kunna rinna bort. Grunda krukan med lecakulor.
  2. Ställ dina växter i vattenbad så att de får dricka innan du planterar dem.
  3. Fyll krukan med planteringsjord, men lämna lite utrymme för dina växter. I en krukplantering är det många växter som samsas om samma jord och därför behöver näring fyllas på regelbundet. Man brukar säga att en bra påsjord håller näringen i fem till sex veckor. Därefter behöver du fylla på med näring någon gång per vecka.
  4. Ta ut dina plantor ur plastkrukorna och placera dem i din nya stora kruka. Växterna ska stå på samma höjd i nya krukan som de stod i sin plastkruka. Fyll inte krukan med jord ända upp, utan lämna ca 5 cm upp till kanten. Då rinner inte vattnet över när du vattnar.
  5. Vattna din plantering!

Extra tips!

  • Tänk på hur du kombinerar krukornas material och färger. För att skapa en sammanhållen grupp kan du ställa flera krukor i samma material eller i samma färg tillsammans. Om du istället har flera krukor med olika färg och utseende kan du skapa en känsla av lugn genom att plantera växter i samma färgskala i de olika krukorna.
  • Nyp bort vissna blommor regelbundet så kommer din plantering att vara vacker under lång tid.
  • Vill du ha höjd i en penséplantering kan det vara fint att komplettera med videkvistar eller kvistar från trädgårdens trädbeskärning.
  • När vårkänslorna tar över kan det vara svårt att nöja sig med en kruka. För att skapa en sammanhållen grupp kan du ställa flera krukor i samma material eller i samma nyans tillsammans.

varplantering_ida_april.jpg

Andra saker du kan börja med redan nu!

Beskär lavendel: för att få plantorna kompakta och mindre risiga. Idas svärmor har en bra minnesregel: klipp ner plantan till 15 cm den 15:e april!

Klipp prydnadsgräs: Klippningen ska ske på våren. Gör du det på hösten blir stråna som sugrör som drar ner fukt till rötterna, vilket får dem att ruttna.

Beskär rosor: En klassisk regel är att beskära rosorna när björkarnas löv är stora som musöron.

Klipp ner perenner: Har du perenner kvar från förra året? Se då till att klippa ner dem och förbättra jorden. Rensa också bort ogräs.

Rensa i trädgården: Jaga mördarsniglar och rensa ogräs. En tidig insats på den fronten kommer göra stor nytta.

Fixa kanterna: Passa på att kantskära gångar och rabatter i trädgården. Rena kanter ger vila för ögat!

varplantering_ida_om.jpg

Om Idas trädgård!

Idas trädgård håller till utanför Mantorp och ägs och drivs av Ida i mitten av bilden. Eftersom allt blir både lättare, bättre och roligare med vänner så samarbetar hon med Annie till vänster och Alexandra till höger. Tjejerna driver varsina företag, men tar in varandra i sina olika projekt så mycket som möjligt. De utför allt inom trädgård, från ritning, växtval och planering till grävning, anläggning och plantering. Alla tre utför de flesta momenten, men inom vissa områden kompletterar de varandra extra bra. Annie beskrivs som perfektionistisk stenkapare, Alexandra som fokuserad grävmaskinist och Ida som ”Stickan i Jönssonligan”. Hon har stora planer och tänker att allt är möjligt! Alla tre tjejerna bor på landet, omgivna av barn, djur och odlingar och njuter av att våga följa sina drömmar tillsammans.

Vill du läsa mer och se fler bilder från samarbetet? Klicka här för att komma till Idas hemsida! Följ dem också gärna på instagram på mannessonstradgardar, fiestadfarm och idas_tradgardar